170-jarige Vincentius geeft cheque van 3.000 euro aan Voedselbank Boxtel e.o.

      Reacties uitgeschakeld voor 170-jarige Vincentius geeft cheque van 3.000 euro aan Voedselbank Boxtel e.o.

Op 28 december overhandigde voorzitter Margret de Jong van de 170-jarige Vincentiusvereniging Sint-Michielsgestel een extra cheque van 3.000 euro aan voorzitter Ab Gilhaus van Voedselbank Boxtel e.o.

170-jarig Vincentiusvereniging pakt in december flink uit

Vincentius pakt aan het einde van haar jubileumjaar flink uit. Dank zij de vele giften kon zij vorige week 12.000 euro besteden aan extra kerstpakketten en een waardebonnen voor 195 huishoudens.

Tijdens de laatste uitgifte met oudjaar krijgen de ca. 45 vaste Voedselbankhuishoudens in Sint-Michielsgestel extra levensmiddelen en 2.000 euro aan supermarkt-waardebonnen.

Daarnaast delen de Vincentiusvrijwilligers ook nog eens een mooi diner-pakket uit dat door een lokaal horecabedrijf is samengesteld.

 

‘Voor het eerst in 23 jaar heb ik mijn gordijnen geopend tijdens kerstavond

Bij het rondbrengen van de kerstpakketten kregen vrijwilligers van Vincentius warme reacties. Zo vertelde een ontvangster dat zij ontroerd was dat er mensen aan haar hadden gedacht. “Voor het eerst in 23 jaar heb ik mijn kerstlampjes aangedaan en mijn gordijnen geopend tijdens kerstavond. Eerder was kerst een tijd van afzondering en eenzaamheid”. Nu voelde zij zich gezien en dit gaf haar een enorme boost.

Vincentius dankt dus alle vrijwilligers en donateurs die dit mogelijk hebben gemaakt.

 

Vincentius is opgericht in rampzalige periode van 1851

Rijksmonument de Spinnerij aan Schildershof 2 (2021) , de locatie van de voormalige Vincentius Koehaarspinnerij uit 1853.

Vincentiusvereniging Sint-Michielsgestel is opgericht in 1851 en zet zich al 170 jaar actief in voor mensen die van weinig geld moeten rondkomen, onder het motto ‘ieder mens telt’.

Het begon toen in het midden van de 19e eeuw in Sint-Michielsgestel en in de rest van Europa zich meerdere rampen voltrokken. De aardappeloogst mislukte volledig in 1846, waardoor ca. 130 gezinnen in de grootste armoede kwamen te verkeren, er was een cholera-epidemie in 1849 en alsof het niet erger kon, was er ook nog een watersnood in 1850.

Vincentiusvrijwilligers in Gestel (1851) en in Den Dungen (1854), zagen dat de mensen aan het werk moesten worden gezet om armoede te bestrijden. Men deelde brood, aardappelen en geld voor winkelwaren uit. Daarnaast begon men in Gestel voor jongeren een koehaarspinnerij. In 1853 werd daarvoor een boerderij “Schildershoef” (nu rijksmonument Schildershof 2 bij het Petrus Dondersplein) aangekocht. Ook in Den Dungen ontstond in 1859 een dergelijke spinnerij aan het Grinsel. Het is nu nauwelijks voor te stellen maar hier sponnen toen 70 jongens koeharen tot draden. Er werden zeer schamele lonen verdiend. Doch elk inkomen, hoe gering ook, was in de gezinnen toen welkom.

Ook kinderen deden in 2021 mee met kerstpakkettenactie

En in 2021 helpt Vincentius nog steeds mensen met een smalle beurs

170 jaar later ondersteunt Vincentius met veel vrijwilligers en donateurs nog steeds mensen die het niet breed hebben in de gemeente Sint-Michielsgestel. Haar belangrijkste activiteiten zijn het wekelijks uitdelen van voedselpakketten in het uitgiftepunt van de Voedselbank, de financiële bijdragen, de jaarlijkse Kerstpakketten en activiteiten voor gezinnen met kinderen.

Met de viering van het 170-jarig bestaan bouwt Vincentiusvereniging Sint-Michielsgestel voort op de inzet van de vele honderden vrijwilligers in het verleden uit de dorpen Berlicum, Den Dungen, Gemonde, Middelrode en Sint-Michielsgestel.

Vincentius blijft gezinnen en alleenstaanden die in armoede leven of daarin dreigen terecht te komen, hulp bieden. Zij helpt als het noodzakelijk is en geen andere instantie meer kan helpen. Kijk hier voor meer info.